Nationale Conferentie Circulaire Economie

Het inspiratieplein

Het inspiratieplein is de centrale plek waar u gedurende de dag kennis kunt maken met diverse bedrijven en organisaties. De nieuwste ontwikkelingen en succesvolle praktijkvoorbeelden: u hoort het hier.
Onderstaand een overzicht van de bedrijven en organisaties die op het inspiratieplein aanwezig zijn.

Titel: Online deelplatform FLOOW2
Standhouders: Laury Zwart (FLOOW2 )
Omschrijving: FLOOW2 is het online b2b deelplatform voor bedrijven & organisaties met circulaire ambities. Via het deelplatform kunnen organisaties het gebruik van bedrijfsmiddelen, materialen, rest- en afvalstromen, en diensten en faciliteiten optimaliseren door deze intern te delen of met andere bedrijven. Bij onze stand gaan we graag in gesprek met mensen die meer willen weten over de b2b deeleconomie, over de mogelijkheden en kansen voor hun eigen organisatie en hoe delen resulteert in een circulaire en toekomstbestendige organisatie. We laten concrete voorbeelden zien van (zorg)organisaties, ziekenhuizen, bedrijvenparken en marktsectoren die hierin al koploper zijn.
Titel: Broodje Poep - Het sluiten van onze voedselkringloop op het toilet
Standhouders: Fedde Jorritsma (Localwise)
Fides Lapidaire (Lapidaire Social Design)
Omschrijving: Onder het motto 'poep is goud waard' trekt BROODJE POEP langs festivals en evenementen om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de waarde die wij dagelijks creëren en wegspoelen. BROODJE POEP serveert overheerlijk broodjes waarvan de ingrediënten groot zijn geworden dankzij compost van menselijke poep en plas. Broodje Poep staat voor een groter doel: het mondiaal sluiten van onze voedselkringloop. We eten voedsel, dat we uitplassen en poepen, daar maken we compost van die de aarde bemest om voedsel te verbouwen, om dat weer op te eten, waar weer compost van komt waar we voedsel mee verbouwen dat we weer opeten...
(let op, deze stand bevind zich buiten, voor de entree van de Fokker Terminal, en dus niet binnen op het inspiratieplein)
Titel: Een circulair gebouw: hoe meten we dat?
Standhouders: Jan Kadijk (Dutch Green Building Council)
Remy Heijer (Dutch Green Building Council)
Omschrijving: Hoe circulair is een gebouw? Deze vraag is nog steeds lastig te beantwoorden. Dutch Green Building Council (DGBC) werkt daarom met partners aan indicatoren die de circulaire aspecten van een gebouw concreet meetbaar maken, zodat we iets kunnen zeggen over bijvoorbeeld de losmaakbaarheid, toxiciteit en aanpasbaarheid van een gebouw. In onze stand ontvangt u meer informatie over dit programma.
Titel: Onderwijskaart en de Week van de Circulaire Economie
Standhouders: Marjolijn de Boer (Het Groene Brein)
Colette van der Minne (Het Groene Brein)
Omschrijving: Wilt u meer weten over de meer dan honderd inspirerende evenementen van de Week van de Circulaire Economie? Kom dan langs bij de stand van Het Groene Brein. U kunt hier ook de Onderwijskaart Circulaire Economie van Het Groene Brein bekijken, waarop alle opleidingen op het vlak van de circulaire economie van hogescholen en universiteiten te vinden zijn. En we kunnen u meer vertellen over het Groene Brein zelf dat als missie heeft om bedrijven en ondernemers te helpen met wetenschappelijke kennis op het gebied van de circulaire economie.
Titel: BambooBaby
Standhouders: Caroline Beelen (BambooBaby)
Dani Burgers (BambooBaby)
Omschrijving: Weet u dat er alleen in Nederland al jaarlijks ongeveer 200.000 ton aan vuile wegwerpluiers in de vuilnisbak belandt? Dat kan anders, dachten ze bij BambooBaby. Dit bedrijf zet zich volledig in om de duurzame wasbare luier de norm te maken. Wilt u meer informatie, heeft u ideeën of wilt u samenwerken met ons? Schroom dan niet om ons aan te spreken!
Titel: Circulairen doe je samen – Samenwerking & circulairiteit in de ICT
Standhouders: Kirsten Crown (IT creation)
Mark Schifferstein (SiSo IT Service)
Omschrijving: Cicrulairiteit vraagt om een goede samenwerking in de gehele keten. Een belangrijk aspect hiervan is de afstemming van de input- en outputprocessen tussen de partners. Ketenverkorting, het gebruik van blockchain en horizontale samenwerking voor nieuwe tussenwaarde-creatie zijn aspecten die het rendement van circulairiteit vergroten. IT creation legt samen haar twee grootste circulaire samenwerkingspartners SiSo IT Services en ICT-fabrikant Dell uit hoe hun samenwerking en bovengenoemde aspecten de synergie in circulairteit vergroten.
Titel: ECOR: Duurzame panelen
Standhouders: Jeremy Croes (Noble Environmental Technologies Europe)
Giulia Viero (Noble Environmental Technologies Europe)
Omschrijving: Noble Environmental Technologies ontwikkelde een innovatieve technologie waarbij zonder toevoeging van chemicaliën of andere schadelijke stoffen vanuit diverse cellulose afvalstromen een 100% gerecycled en 100% biobased plaatmateriaal wordt vervaardigd. Geschikt voor het maken van verschillende producten en als bouwmateriaal. In deze stand hoort u alles over het duurzame plaatmateriaal ECOR.
Titel: Het Versnellingshuis: Nederland Circulair!
Standhouders: Imke Haenen (Het Versnellingshuis: Nederland Circulair!)
Suzanne van Haren (MVO Nederland)
Omschrijving: Om de circulaire economie te versnellen is een gezamenlijke aanpak van overheid, bedrijfsleven en wetenschap nodig. Drie partijen – Nederland Circulair! ( Het Groene Brein, MVO Nederland) , VNO-NCW/MKB Nederland, en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – hebben daarom het Versnellingshuis Nederland Circulair! opgericht.
Doel van de aanpak van het Versnellingshuis is om bedrijven de omslag te laten maken naar een circulair businessmodel. Daarom beantwoorden we vragen over hun circulaire businesscase op het gebied van kennis, financiering, wet- en regelgeving en netwerken. Wilt u meer weten over het Versnellingshuis? Komt u vooral langs!
Titel: Blijleven Design ontwerpt duurzaam
Standhouders: Esther Blijleven (Blijleven Design)
Omschrijving: Blijleven Design ontwerpt en maakt duurzame kleding en lingerie op maat. Er wordt gebruik gemaakt van eco-, fairtrade, vegan en duurzame materialen, waarvan de meeste GOTS-gecertificeerd. We streven naar een zo laag mogelijke impact op de natuur door stoffen uit Europa te halen, waar veel strengere en betere regels gelden dan in landen buiten Europa. We scheiden afval en mijden plastic zo veel mogelijk. Blijleven Design werkt daarnaast aan de bewustwording en educatie over de mode-industrie.
Titel: Hergebruik van binnenwanden
Standhouders: Leo Oosterveen (NEBIFA Nederlandse Binnenwandsysteem Fabrikanten)
Omschrijving: Nederlandse Binnenwandsysteem Fabrikanten (NEBIFA) is een gemeenschappelijke branchevereniging van Metaalunie en FME. De leden van NEBIFA houden zich bezig met het produceren, leveren en plaatsen van binnenwandsystemen in kantoren. Streven is om dat zo circulair mogelijk te doen. Daarvoor hergebruiken we binnenwandsystemen, produceren we circulaire binnenwanden en maken we gebruik van de volgende systeemtransitie: van leeghalen naar ombouwen naar hergebruiken. Meer weten? Bezoek dan onze stand.
Titel: Museum van de Lineaire Economie
Standhouders: Carolin Kocks (Utrecht Sustianbaility I)
Antonia Sattlegger (Universiteit Utrecht)
Omschrijving: Het Museum van de Lineaire Economie blikt terug op de korte, maar merkwaardige periode van de lineaire economie. Het is makkelijk om te vergeten hoe we ooit waardevolle product ‘weggooiden’ en grondstoffen ‘onttrokken’ aan moederaarde. In de wereld tussen 1945 en 2030 was er meer mogelijk dan ooit, en we consumeerden er op los alsof er geen morgen zou komen. In die oude tijd waren we ervan overtuigd dat dit ons geluk schonk: ‘I shop therefore I am’. In dit museum ervaar je de transitie van een lineaire economie naar een circulaire samenleving. Het toont de wereld die is ontstaan en de wereld die we achter ons laten. Het Museum van de Lineaire Economie is ontwikkeld in de Mixed Classroom van de Urban Futures Studio (Universiteit Utrecht). Welkom in 2050. Welkom in ons museum.
Titel: Kenniscommunity Circulaire Economie
Standhouders: Trudy Rood (Planbureau voor de Leefomgeving)
André Rodenburg (Ministerie van IenW)
Omschrijving: De Kenniscommunity Circulaire Economie (KcCE) zorgt voor kennisuitwisseling tussen de landelijke en (koepels IPO, VNG, UvW van) regionale overheden en kennisinstellingen (zoals CBS, PBL, RIVM, TNO). Dat doet KcCE via thematische bijeenkomsten (in 2019 over monitoring, circulair inkopen en omgaan met stoffen) en het ontwikkelen van een website. Welk thema hoort daar volgens u in 2020 bij?
Titel: Circulaire vloeroplossingen met Co2 impact
Standhouders: Tynke van den Heuvel (Studio Wae)
Omschrijving: Studio Wae maakt impact op nieuwe grondstoffenwinning. Al haar producten zijn gemaakt van reststromen ofwel grote afvalstromen. Wij laten zien dat afval een positieve waarde heeft door het in mooie opschaalbare producten te verwerken. Dit is goed voor het klimaat, de CO2 footprint en natuurlijk een fijne werkomgeving.
Wij laten een stukje bestrating zien van het eerste circulaire perron van ProRail en onze circulaire en modulaire kleden en schoonloopmatten die volledig van afval zijn gemaakt.
Titel: Leadax
Standhouders: Roeland van Delden (Van Delden)
Bob Oostelbos (Leadax BV)
Omschrijving: Circulaire bouwmaterialen uit PVB afval, zoals een duurzame loodvervanger en 100% circulaire dakbedekking.